شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 1371 طی مصوبه 302 ، به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ماموریت داد برای احیای نقش واقعی مساجد و مقابله با تهاجم فرهنگی در جوار مساجدی که استعداد لازم را دارند کانونهای فره
گزارشی از برخی دستاوردهای ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور طی یک سال مرداد1392 تا مرداد 1393

شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 1371 طی مصوبه 302 ، به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ماموریت داد برای احیای نقش واقعی مساجد و مقابله با تهاجم فرهنگی در جوار مساجدی که استعداد لازم را دارند کانونهای فرهنگی هنری را راه اندازی نماید. این مهم با شکل گیری ستاد عالی هماهنگی ونظارت بر کانونهای فرهنگی هنری مساجد تحقق یافت و تاکنون بیش از 18400 باب کانون در مساجد کشور تاسیس شده است .

کانون فرهنگی هنری مسجد به منزله یک موسسه فرهنگی و غیرانتفاعی وابسته به مسجد است که دارای مجوز از دبیرخانه ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور می باشد و براساس مقررات در محدوده مسجد به فعالیت فرهنگی و هنری می پردازد .

 

بدیهی است در پس این کار،  اهدافی نهفته است که به برخی از آنها اشاره می کنیم . 

 تبلیغ گسترده و تعمیق فرهنگ روح بخش اسلام و تأکید بر آرمانها و ارزش‌های معنوی و فرهنگ اسلام، گسترش زمینه مشارکت و مباشرت مردم در امور فرهنگی، هنری، اجتماعی، علمی و .... زمینه سازی برای حضور فعال جوانان و نیروهای متعهد در عرصه فعالیت‌های فرهنگی و هنری ، شناسایی و تربیت استعدادها، برنامه‌ریزی مناسب برای استفاده بهینه از اوقات فراغت جوانان، ارائه و عرضه فعالیت‌های فرهنگی و هنری براساس موازین اسلامی و ایجاد جاذبه‌های فرهنگی و هنری در کانون‌ها برای جذب جوانان و همچنین استفاده از امکانات دستگاه‌های دولتی که امکان بهره وری فرهنگی دارند، اشاره کرد.

 

گفتنی است براساس آمارهای موجود، تعداد کانونهای فرهنگی و هنری مساجد تا پایان مرداد ماه سال 1393 به بیش از18400کانون فرهنگی هنری رسید و تلاش می شود تا پایان برنامه پنجم توسعه تعداد کانون ها به مرز 22 هزار کانون ارتقا یابد.

 

عنوان          آمار در مردادماه 1392            آمار در مردادماه 1393          تعداد تاسیس طی   مرداد 92 تا مرداد 93

تعداد کانون           16223باب                             18471 باب                                           2248 باب

 

کتابخانه های مخزن دار مساجد

  با تاسیس ستادعالی هماهنگی و نظارت بر کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد، راه‌اندازی، ساماندهی و تجهیز کتابخانه‌های مساجد،‌به عنوان نهاد مکمل فعالیت‌های فرهنگی و در راستای اهداف کانون های مساجد در سراسر کشور آغاز شد. ارتقای سطح علمی و فرهنگی اقشار جامعه به ویژه جوانان و نوجوانان، آشنایی با مفاهیم و اصول اسلامی از جمله اهدافی است که مورد توجه بوده است.

 

کتابخانه مسجد مکانی در داخل یا خارج از مسجد(تحت نظارت هیات امنای مسجد) است که در آن مجموعه کتابها و نشریات ادواری و دیگر موارد مشابه اعم از چاپی ، غیرچاپی، دیداری وشنیداری برای مطالعه ، تحقیق و مراجعه به گونه ای منظم گردآوری شده باشد

 

در طی این سال‌ها، ستاد کوشیده است تا حمایت‌های مالی و فکری خود را در راه تجهیز کتابخانه‌های مساجد به کار برده و با بهره‌گیری از متخصصان کتابداری و اطلاع‌رسانی در جهت تقویت بنیه علمی کتابخانه‌های مساجد و جلب افراد جامعه به سوی این مراکز بکوشد .

 

کتابخانه های باز مساجد

کتابخانه باز به کتابخانه‌ای گفته می شود که امکان دسترسی به کتاب به راحتی برای فرد استفاده کننده مهیا باشد. نظر به اهمیت موضوع مطالعه و همچنین ضرورت توسعه کتابخوانی و ایجاد فرهنگ مطالعه در بین آحاد مردم،‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به صورت جدی به توسعه اینگونه کتابخانه‌ها همت گمارده است.

 

 هم اکنون 12453 نفر کتابدار در 10959 باب کتابخانه اعم از باز و دارای مخزن و همچنین 32 باب کتابخانه دیجیتال پاسخگوی هزاران مراجعه کننده در طی سال هستند.

 

شایان ذکر است به همت معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سالانه ، 40 میلیارد ریال کتاب به کتابخانه ها ارسال می شود.

 

 

کیفی سازی فعالیت های مراکز وابسته به ستاد عالی

در راستای کیفیت بخشی به فعالیت های کانونهای فرهنگی وهنری و کتابخانه های مساجد ، ستاد عالی اقدام به راه اندازی کانون های تخصصی، کانون های مصلی ، کانونهای دانشگاهی ،مراکز  فرهنگی دیجیتال نموده است.

 

راه اندازی کانون های تخصصی یکی دیگر از اقدامات قابل توجه ستاد عالی کانون های مساجد کشور است به طوری که هم اکنون 631 کانون تخصصی در 22 رشته در کشور فعالیت می کنند.

 

رشته ها عبارتند از : 1) قرآن، 2)مهدویت، 3) عترت، 4) آموزش، 5) پژوهش، 6) کتابخانه ای، 7) عقاید اسلامی، 8) مراسم، همایش ها، اردوها و نمایشگاه ها، 9) هنرهای تجسمی، 10) شعر و ادبیات، 11) هنرهای نمایشی، 12) فن آوری اطلاعات و ارتباطات، 13) ورزش، 14) نظارت و ارزشیابی، 15) مشاوره، 16) حجاب و عفاف، 17) ولایت ، 18) ایثار و شهادت، 19) سلامت، 20) نماز، 21) سرود و آهنگ های انقلابی، 22)سمعی و بصری و تبليغات،

 

عنوان                           آمار در مردادماه 1392     آمار در مردادماه 1393     تعداد تاسیس طی مرداد 92 تا مرداد 93

تعداد کانون های تخصصی           620 باب                        663 باب                                  43 باب

        

 

ایجاد کانون های مصلی در جوار مصلی های نماز جمعه از دیگر اقدامات مجموعه ستادعالی کانون های مساجد است. این کانون ها علاوه بر اینکه پاسخگویی به شبهات جوانان از سوی ائمه جماعات هستند، موجب می شوند که جوانان با حضور در این کانون ها حضور پررنگ تری در نماز جمعه داشته باشند.

عنوان                     آمار در مردادماه 1392     آمار در مردادماه 1393    تعداد تاسیس طی مرداد 92 تا مرداد 93

تعداد کانون های مصلی       239 باب                     325 باب                                          86 باب

   

 

 راه اندازی کانون های دانشگاهی از دیگر برنامه های مورد توجه ستادعالی کانون های مساجد می باشد. این کانون ها زمینه ساز انتقال تجربیات جوانان در دانشگاه ها به یکدیگر می شوند.  

عنوان                      آمار در مردادماه 1392      آمار در مردادماه 1393        تعداد تاسیس طی مرداد 92 تا مرداد 93

 تعداد کانون های دانشگاهی       50 باب                     87 باب                                           37 باب

 

 

توجه به مساله فرهنگ در مناطق روستایی و عشایری

  وجود 63 هزار روستا با جمعیت 22 میلیون نفر دارای اهمیت فراوان است و ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور از این کانون های روستایی و عشایری نیز غافل نبوده و برای آنها برنامه ریزی فرهنگی داشته است به گونه ای که در حال حاضر بالغ بر 8 هزار کانون روستایی در سراسر کشور فعالیت می کنند. برپایی دومین کنگره نخبگان فرهنگی و هنری روستا با حضور بیش از 700 نفر  در تابستان 1392 در مشهد مقدس از جمله برنامه هایی است که در همین راستا به اجرا درآمد.

 عنوان                                  آمار در مردادماه 1392      آمار در مردادماه 1393          تعداد تاسیس طی مرداد 92 تا مرداد 93

 تعداد کانون های روستایی و عشایر  7517 باب             8800 باب                                       1283 باب

  

راه اندازی مراکز دیجیتال از دیگر اقدامات بارز ستاد عالی کانونهای مساجد کشور است. امروز نسل جوان باید با فناوری های روز آشنا باشد و در این زمینه ابزار و امکانات راه اندازی مراکز دیجیتال در مساجد توسط کانون های مساجد با همکاری مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در کشور فراهم کرد به طوری که در سراسر کشور 188 مرکز دیجیتال فعالیت می کند.

 

عنوان                آمار در مردادماه 1392    آمار در مردادماه 1393     تعداد تاسیس طی مرداد 92 تا مرداد 93

 تعداد مراکز دیجیتال           156                             188                                        32 باب

 

اجرای طرح تلاوت نور به عنوان بهترین، فراگیرترین و ارزان ترین طرح قرآنی کشور، این طرح، تلاوت یک صفحه از قرآن کریم بعد از نماز جماعت در مساجد می باشد. در این خصوص 25 جلد قرآن کریم پس از چاپ و تهیه  از سوی ستاد عالی در اختیار مساجد مجری طرح قرار می گیرد.

 

 استقبال عمومی (ائمه جماعات، هیئت امناء مسجد و مردم با هر سطح سنی و تحصیلات)  نشان از موفقیت این طرح داشته است که در حال حاضر بصورت یک کار فرهنگی در مساجد تبدیل شده است. به موازات این طرح ، طرح تفسیر روزانه قرآن کریم در قالب تفسیر همراه نیز در مساجد به اجرادرآمد. تفسیر همراه مجموعه نکات تفسیری و ترجمه لغات 300 آیه برگزیده از قرآن کریم می باشد که به ازای هر 2 صفحه قرآن به خط عثمان طه یک آیه منتخب تفسیر شده است. تاکنون علاوه بر نشر مکتوب دوره 14 جلدی و نیز دو جلدی(مجموع  دوره ها در دو مجلد) ، نسخه نرم افزاری این مجموعه نیز به جهت سهولت دسترسی ائمه جماعات به نکات تفسیری تهیه و توزیع شده است. همچنین تفسیر همراه ویژه ماه مبارک رمضان و ویژه محرم نیز تاکنون چاپ و بین ائمه جماعات توزیع گردیده است. لازم به ذکر است مجموعه تفسیر نمونه، نور، المیزان، صافی نیز تاکنون بین کانون های مساجد جهت اجرای مباحث تفسیری توزیع شده است.

 

 قرآن ویژه تلاوت نور نیز با خط استاد بنی رضی برای طرح تلاوت نور و نیز بهره مندی حفاظ و قرّای قرآنی توسط کانونهای مساجد منتشر شده است.

عنوان                              آمار در مردادماه 1392            آمار در مردادماه 1393        تعداد افزوده شده از مرداد 92 تا مرداد 93

تعداد مساجد مجری طرح تلاوت نور   28000مسجد          29000مسجد                             1000 مسجد

 تعداد مساجد مجری طرح تفسیر روزانه  7300 مسجد    7500 مسجد                               200 مسجد

 

دوره آموزشی فرهنگی اندیشه های آسمانی با هدف تربیت نیروی متدین کار آمد و با بصیرت درشأن انقلاب اسلامی ، ارائه دورنمای مدیریت اسلامی در حوزه فرهنگی مساجد، ارائه الگوی کار عملی در حوزه کانون های مساجد و با محوریت مسائل آموزشی در جوار  آستان مقدس حضرت امام رضا (ع) برگزار گردید.آموزش این دوره ها به دو حوزه کلی اندیشه ای و مهارتی تقسیم می گردد.که حوزه اندیشه ای عبارتست از :اخلاق اسلامی (تربیت) ، شعور اسلامی (معرفت)، قدرت درک صحیح(بصیرت) و حوزه مهارتی به دو بخش قابلیت ها و توانمندیها تقسیم بندی می شود. در هر دوره رویکرد خاصی متناسب با جامعه مخاطب و روح حاکم بر دوره   مشخص می شود. مباحث آموزشی معمولا در چهار قالب کارگاه، همایش ، گعده و فوق برنامه به مخاطبین ارائه می شود . مرداد و شهریور سال 92 و نیز سال جاری ، بیش از 6 هزار نفر از اعضای فعال کانون های مساجد در جوار مضجع نورانی امام هشتم 7 در این همایش آموزشی و فرهنگی شرکت کرده اند.

 

طرح اوقات فراغت تابستانی با عنوان آسمانی ها، به منظور برنامه ریزی در جهت غنی سازی اوقات فراغت مخاطبان کودک، نوجوان و جوان) در سطح بیش از 18 هزار کانون فرهنگی هنری به اجرا درمی آید.

 

جشنواره جوانان مساجد، با هدف کشف و شناسائی هنرمندان متعهد مسجدی و همچنین جهت دهی به اوقات فراغت اعضای کانونهای مساجد از سال 1381 در هفت رشته شامل: جشنواره قرآن (مدهامّتان)، جشنواره سرود و تواشیح (آواها و نغمه های آسمانی )، جشنواره هنرهای نمایشی(حضور)، جشنواره هنرهای تجسمی(ترنج)،جشنواره شعر و ادبیات آئینی(گلدسته های سپید)، جشنواره نشریات تجربی(محراب قلم)، جشنواره شیوه های نوین تدریس معارف دین (شکوه اندیشه)، آغاز بکار کرد. جشنواره های شیوه های نوین تدریس معارف دین و هنرهای تجسمی از جشنواره ی چهارم به بعد به جشنواره بزرگ جوانان افزوده شد.

 

در سال 1392 دومین دوره جشنواره سرود روستایی با شرکت 1750 نفر در سراسر کشور برگزار شد که 15 گروه سرود به مرحله نهایی این مسابقات با میزبانی دبیرخانه کانون های مساجد استان هرمزگان راه یافتند.

 

همایش آموزش مهارتهای کارآفرینی ویژه اعضای کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور که با همکاری دانشگاه صنعتی شریف و با حضور بیش از 350 نفر از اعضای کارآفرین و مبتکر عضو کانونهای  فرهنگی هنری مساجد کشور در سال جاری در تهران برگزار شد.

 

همایش گرامیداشت 18 اسفند سالروز تاسیس کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور، 18 اسفند ماه را می توان ماذنه کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور خواند. 18 اسفند یعنی برپایی صدها عنوان همایش در قالب های جشنواره ای، بزرگداشت و تکریم، انتخاب شعار سال ، دیدار با آیات عظام و مراجع تقلید، سخنرانی های مشاهیر دینی ، رجال سیاسی، نمایندگان ولی فقیه و برپایی نمایشگاه دستاوردهای کانونهای مساجد   کشور و صدها عنوان برنامه دیگر حاصل یکسال تلاش بالغ بر2 میلیون نفر از اعضای کانون ها و کتابخانه های مساجد کشور . در اسفند سال 1392 بیش از 2هزار فعال و نخبه فرهنگی مسجدی مورد تقدیر قرار گرفتند.

 

برخی دیگر از فعالیت های مستمر ستاد عالی کانونهای مساجد کشور

 

  بیمه کتابداران کتابخانه های مساجد، آموزش ضمن خدمت ویژه کتابداران مساجد ، حضور در نمایشگاه های کتاب کشور ، حضور فعال در هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران ، بهره مندی از فناوری های نوین در سطح کتابخانه های مساجد ، راه اندازی کتابخانه های دیجیتال ، به روز رسانی روزانه پایگاه اطلاع رسانی کتابخانه های مساجد ، ارتباطات بین سازمانی با مراکزی همچون نهادکتابخانه های عمومی و کتابخانه ملی ، اعطای مجوز به کتابخانه های تحت پوشش ، تهیه کتب عمومی ، تخصصی و دانشگاهی و ارسال به کتابخانه های باز ومخزن دار ، تهیه اقلام سخت افزاری برای تجهیز کتابخانه های مساجد ، ارسال نرم افزارهای مورد نیاز به همراه آموزش برای کتابداران کتابخانه های مساجد ، ساماندهی کتابخانه های تخصصی مانند کتابخانه کودک ، بازدید و نظارت از روند فعالیت کتابخانه های مساجد در قالب گروه های ناظر استانی و ستادی از دیگر برنامه های است که در راستای اعتلای فرهنگ کتاب و کتابخوانی توسط ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد به اجرا درامده است.

 

  مشارکت در اجرای طرح قرآنی ملی1441 تا 1447 ، برپایی محفل انس با قرآن، تربیت مربی و مراکز قرآنی کودکان در مساجد، اجرای مراسم جزء خوانی قرآن کریم، راه اندازی و احیاء جلسات (سنتی) آموزش قرآن کریم ، برپایی کارگاه های مهارت های بیان تفسیر، آموزش عمومی نهج البلاغه، اجرای طرح حاملان وحی، تشکیل 1623 هسته پژوهشی در مساجد، برپایی دوره های پژوهشی در سطح استانی و کشوری، معرفی و حمایت از پژوهش های برتر سال، انتشار آثار و پژوهش های منتخب، انتشار ویژه نامه کانون و همچنین سراج ، حمایت، انتخاب و انتشار مقالات برگزیده در سطح کشوری، برگزاری ده ها دوره آموزشی با عناوینی چون اصول عقاید، فرقه های ضاله، طلایه داران حجاب و عفاف، کارآفرینی فرهنگی، کرسی های آزاداندیشی، آموزش کتابداران، وبلاگ نویسی، دوره آموزشی مدیران کانونهای جدیدالتاسیس، تنها گوشه ای از برنامه ها و فعالیت های دیگر ستاد عالی کانونهای مساجدکشور از سال گذشته تاکنون است.

 

 همچنین برپایی ده ها جشنواره و کنگره مذهبی و کشوری مانند برپایی سومین کنگره بین المللی امام سجاد(ع)، کنگره پیامبر اعظم(ص)، برپایی جشنواره کشوری روح خدا، مهر بیکران، امام المتقین ده ها مناسبت دینی دیگر ، همچنین مشارکت در برپایی جشنواره باشکوه دهه کرامت، جشن های 22 بهمن ، حضور موثر در نشست های مرتبط به شئونات مذهبی ، شورای فرهنگ عمومی و غیره بخش دیگری از برنامه ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور است .

 

خبرگزاری شبستان، با هدف اطلاع رسانی دقیق سریع و صحیح  اخبار حوزه دین هم اکنون با 32 نمایندگی در سراسر کشور به فعالیت مشغول است. 125 هزار خبر در قالب گزارش ، تصویر ، یادداشت و مصاحبه توسط این این خبرگزاری به زبان های فارسی، انگلیسی، عربی، ترکی ، اردو، مالیا و بنگالی مخابره شده است .

 

و کلام آخر:

 

 ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور مفتخر است که به عنوان یکی از گسترده ترین و        مردمی ترین نهادهای فرهنگی کشور با صرف کمترین هزینه به کمک و راهنمایی ائمه محترم جماعات و مشارکت جدی اعضای  کانون های فرهنگی هنری مساجد سعی داشته ضمن بهره مندی از ظرفیتهای بالقوه جوانان و نوجوانان گام هایی بلند در راستای پیشبرد اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران همیشه سرفراز بردارد که البته؛  همراهی مسئولان عالی رتبه نظام نیز در این امر، بسیار کارساز و شایسته بوده است.

 

تاکیدات مکرر مراجع عظام تقلید، نمایندگان مقام معظم رهبری در استانها، استانداران، مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نمایندگان محترم مجلس ، ائمه جماعات و فعالان و نخبگان فرهنگی کشور بر لزوم توجه جدی به امر کانونها و کتابخانه های مساجد ، همواره مجموعه ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد را بر انجام دقیق و جدی تر رسالت خطیری که پیش رو دارد مصمم تر کرده است

 

ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور افتخار دارد که مورد توجه خاص مقام معظم رهبری قرار دارد بطوریکه در سفر به استان خراسان شمالی ایشان به تاریخ 19 مهر 1391 در جمع روحانیون و مردم استان به جایگاه کانون های فرهنگی هنری مساجد و ضرورت توجه ائمه جماعات به کانون ها اشاره داشتند.

درباره : اخبار ستاد عالی کانون های مساجد کشور ,
بازدید : 862
امتیاز : نتیجه : 5 امتیاز توسط 5 نفر مجموع امتیاز : 146

برچسب ها : گزارش , دستاورد , کانون های فرهنگی هنری , مساجد ,
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش

نشانی پستی

استان آذربایجان غربی- شهرستان خوی- بلوار شیخ نوایی- مجتمع فرهنگی و هنری اداره ارشاد خوی- طبقه اول- دفتر کانون های مساجد منطقه ویژه شهرستان خوی

                تلفن: 36362601-044                          فاکس: 36335625-044                                                آدرس پست الکترونیکی: dkmkhoy@yahoo.com        



قالب وبلاگ