مسجد، از نخستين نهادهايي است كه در صدر اسلام و به هنگام هجرت رسول اكرم(صلی الله علیه و آله) از مكه به مدينه شكل گرفت. شكلگيري مساجد از مصاديق بارز حکومت و جامعه اسلامي است. نقش آفريني مساجد در تمامي عرصهها و شئون جامعه اسلامي، سبب توسعه و گسترش فرهنگ و تمدن اسلامي بوده است. همچنان كه مساجد در عصر نبوت پيامبر عظيمالشأن اسلام و ائمه معصوم(علیهم السلام) كاركردي فراتر از برگزاري مراسم عبادي داشته در اعصار بعد هم كم و بيش اين رسالت را به دوش كشيده و كاركردهاي جامعاز آن نمود پيدا كرده است.
این جامعیت خاص زمانی محقق می شود که امامت و پيشواي مسجد برعهده فردی روحانی، روشن و فعالکه عرصه را بشناسد باشد و به تعبیری مدیریت فرهنگی مسجد با اولویت را عهده دار شود.در این راستا مقام معظم رهبری(حفظه الله)هم مدیر ذاتی مسجد را امام جماعت معرفی می فرمایند. امام جماعت دراصل به عنوان مهم ترين مسئله در ساختار وپيكره اين مكان مقدس مطرح است که كوچكترين غفلت در انجام وظیفه ولو جزئي، سرانجام به از بین رفتن هدفكلي و پايمال گشتن مقصد نهايي خواهد انجامید. اهميت اين موضوع در ساختار مسجد به اندازهاي است كه در زمان حضور پيامبر (صلی الله علیه و آله) در مدينه، شخص ايشان عهده داراداره مسجدالنبي (صلی الله علیه و آله) بود و به همين جهت است كه در صدر اسلام مديريت وامامت مسجدالنبي (صلی الله علیه و آله) به عهده شخص پيامبر(صلی الله علیه و آله) و در غياب ايشان به عهده كساني بوده استكه به تشخيص آن بزرگوار صلاحيت امامت را داشته اند و توسط خود حضرت معرفي مي شدهاند.
ضرورت : با توجه به اینکه در چند دهه اخیر شاهد تحولات و به تبع آن تغییرات بسیار زیادی در ابعاد سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی در سطح جامعه بوده ایم و این سیر با سرعت زیادی در حال ادامه است، شناخت عرصه در شرایط کنونی برای مدیریت در مسجد با هوشمندی کامل و اطلاع از آخرین تحولات در این عرصه ضرورت دارد. این تحولات تاثیرات مستقیمی بر نگرش دینی و سبک زندگی افراد جامعه برجای گذاشته است. حضرت امام (ره) در منشور روحانیت می فرمایند : مجتهد باید به مسائل زمان خود احاطه داشته باشد. برای مردم و جوانان و حتی عوام هم قابل قبول نیست که مرجع و مجتهدش بگوید من در مسائل سیاسی اظهارنظر نمیکنم. آشنایی به روش برخورد با حیلهها و تزویرهای فرهنگ حاکم بر جهان، داشتن بصیرت و دید اقتصادی، اطلاع از کیفیت برخورد با اقتصاد حاکم بر جهان، شناخت سیاستها و حتی سیاسیون و فرمولهای دیکته شده آنان و درک موقعیت و نقاط قوت و ضعف دو قطب سرمایهداری و کمونیزم که در حقیقت استراتژی حکومت بر جهان را ترسیم میکنند، از ویژگیهای یک مجتهد جامع است. لذا روحانیت( ائمه جماعات) باید با شناخت و بصیرت نسبت به این جریانات ؛ آنها را آسیب شناسی کرده و متناسب با نگاه توحیدی و اسلام ناب ، پاسخگوی نیازهای افراد جامعه باشد.
چنانچه مقام معظم رهبری (مدظله العالی) می فرمایند : خدای نکرده اگر عالمی با تقوا هم باشد ، اما آشنای به زمان نباشد ، نداند که در دنیا چه می گذرد و نداند دوست و دشمن ما کیست ، یک وقت می بیبند همین کوه علم و تقوا ، به وزنه ای در ترازوی باطل تبدیل می شود. البته ، کارش نه از روی عمد و اینکه خدای نکرده می خواهد کار بد بکند ، بلکه بر اثر ندانستن وضعیت ....و ندانستن اینکه دشمن کیست و از ما چه می خواهد ، است. آگاه باشید. بنابراین با توجه به هجمه های زیاد فرهنگی در زمینه های مختلف و استفاده دشمن از ابزارهای متنوع وظیفه روحانیت ، بخصوص ائمه جماعات که مدیریت پایگاه انقلاب را (مسجد) در دست دارند ، سنگین تر می کند. در همین راستا شهید بزرگوار آیت اله دکتر بهشتی می فرماید: چون ساختن مردم و یاد دادن به مردم ، علاوه بر آگاهی به اسلام ، قران ، سنت ، سیره پیغمبر و عترت نیاز دارد به اینکه آدم ، خود مردم و زمان خودش را هم درک کند ، ما تا زمان خودمان را نشناسیم ، ما تا محیط خودمان را نشناسیم ، نمی توانیم مردم را در راه اسلام دعوت کنیم و آموزش بدهیم و بسازیم. پس باید محیط و زمانش را درک کنیم. لذا برگزاری دوره های آموزشی می تواند گامی مفید در جهت تجهیز ائمه جماعات به سلاح معرفت و استدلال باشد ؛ تا بتوانند نسبت به گذشته کارامدتر عمل نمایند. بنابراین معاونت آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در نظر دارد ، دوره آموزشی ویژه ائمه جماعات را در جهت بصیرت افزایی با محوریت مسجد طراز اسلامی ، با حضور بیش از 3000روحانی برگزیده از مساجد سراسر کشوربرگزار نماید.
اهداف :
اهمیت بخشی به کارکرد اصلی نماز و قرآن در مسجد
حرکت در جهت احیای کارکردهای مسجد طراز اسلامی
تقویت و ایجاد توانایی در برقراری ارتباط بهتر با افراد مسجدی و جامعه پیرامونی در جهت جذب حداکثری
آموزش در راستای ارتقاء کیفی مدیریت بهتر مسجد
تقویت تعامل سازنده و ارتباط عمیق تر ائمه جماعات با اعضای کانون و فعالیت های آنان
افزایش توانایی در تجزیه و تحلیل و تقویت بصیرت در شناخت وقایع سیاسی، فرهنگی و اجتماعی
ایجاد زمینه های تعامل شبکه ای ائمه جماعات با یکدیگر با محوریت اطلاع از فعالیت ها و اقدامات ائمه جماعات در مساجد مختلف و الگو گیری از یکدیگر
ابلاغ مأموریتهای موضوعی ستاد عالی به مأمومین مسجدی
شرح و شیوه اجرا :
دوره آموزشی سفیران آسمانی ویژه ائمه جماعات کانون های فرهنگی هنری مساجددرپنج مرحله چهار روزه به صورت متمرکز در قالب کلاس آموزشی، کمیسیون( مباحثه گروهی ) و همایش برگزار می گردد.
شرایط شرکت کنندگان در دوره:
1- امام جماعت مسجد، راتب در یکی از نمازهای یومیه باشند.
2- در دوره قبل شرکت نکرده باشند.
3- اولویت با ائمه جماعات مسئول کانون می باشد.
4- سطح یک حوزه را گذرانده باشد.
5- امام جماعت مسجد ومعمم باشد.
6- حداکثر سن 40 سال باشد.
سرفصل های محتوایی :
1- آشنایی با اصول و مبانی کار تشکیلاتی در مسجد
2- مسجد طراز اسلامی ( چیستی، چگونگی، بایدها و نبایدها )
3- مرزبانی فرهنگی
4- معنویت انقلابی
5-مهارت های برنامه ریزی فرهنگی و قرآنی با محوریت مسجد
6-شیوه های جذب جوانان به مسجد و فعالیت های دینی
7- ماموریتهای ابلاغی ستاد : (اقتصاد مقاومتی؛ جمعیت،خانواده، امربه معروف و نهی از منکر، نماز، عفاف و حجاب،کارآفرینی،بصیرت افزایی و ..... )
تعداد کل نفرات شرکت کننده در دوره:2000 نفر
تاریخ و مکان برگزاری :23/2/95 لغایت 27/2/95 ؛ مکان برگزاری شهر مقدس قم
برنامه جنبی :
1- دیدار با مراجع تقلید و علماء
2- زیارت حضرت معصومه ( س )
3- تشرّف به مسجد مقدس جمکران
4-بازدید از مؤسسات فرهنگی و قرآنی از جمله : اسراء، سبحان، امام خمینی (ره) و .......
تذکر: ثبت نام مقدماتی از طریق سایت www.omranemanavi.ir ازمورخه 17/1/95الزامی است
تبصره1 : هر امام جماعت به بیان بهترین شیوه های جذب جوانان به مسجد و چگونگی ارتقای کیفی فعالیت های فرهنگی در 2 برگ پرداخته ودر هنگام دوره تحویل نماید.
تبصره 2- زمان ثبت نام تا مورخه 5/2/95 میباشد وکسانی در اولویتند که به همه سوالات جواب داده باشند
تبصره 3- با توجه به ظرفیت ثبت نام وهزینه کرد بیت المال خواهشمند است تا تاریخ فوق ثبت نام قطعی انجام گیرد چون امکان جایگزینی وجود نداردودر صورت انصراف تا مورخه 10/2/95 اطلاع رسانی انجام گیرد.
در صورت نیاز با شماره 04436362601 تماس حاصل نمایید.
جهت دریافت فرم ثبت نام اینجا را کلیک نمایید
بازدید : 1000
امتیاز : | نتیجه : 4 امتیاز توسط 119 نفر مجموع امتیاز : 564 |